Agility tarkoittaa suomeksi ketteryyttä. Se on vauhdikas koiraurheilulaji, joka on kehitetty Englannissa 1970-luvun lopulla esteratsastuksen pohjalta alkujaan ratsastuskilpailujen väliaikaohjelmaksi. Suomeen laji rantautui 1980-luvulla ja sen suosio ja harrastajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti. Lisävauhtia kotimaiselle lajin harrastukselle ovat antaneet Suomen voittamat maailmanmestaruudet lajin MM-kisoissa viime vuosien aikana.
Koirat on jaettu 1.1.2018 alkaen viiteen kokoluokkaan säkäkorkeutensa mukaan.
- PIKKUMINI = alle 28 cm
- MINI = alle 35 cm
- MEDI = 35-42,99 cm
- MINIMAKSI = 43-49,99 cm
- MAKSI = 50 cm tai yli
Rotu ei siis ratkaise välttämättä kilpailuluokkaa. Aiemmin säkäluokkia on ollut käytössä vain kolme. Kilpailut ovat joko agility- tai hyppyratoja. Hyppyrata eroaa agilityradasta siten, että sillä ei käytetä lainkaan kontaktiesteitä, vaan se koostyy erilaisista hyppyesteistä (aita, okseri, muuri, pituushyppy ja rengas) sekä kepeistä, putkista ja pussista. Agilityradalla edellä mainittujen esteiden lisäksi käytettäviä kontaktiesteitä ovat A-este, puomi ja keinu. Esteitä radalla on 15-22.
Tasoluokkia on kolme. Kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta, josta koira OIVAn/PAVAn saatuaan nousee 2-luokkaan. Kakkosluokasta 3-luokkaan siirtyminen edellyttää jälleen OIVAn/PAVAn saamista. Kolmosluokassa kilpaillessaan koira voi saavuttaa agilityvalion arvon ja oikeuden SM-kilpailuihin ja maajoukkuekarsintoihin saatuaan kuhunkin tarvittavat tulokset. Agilityvalion arvoon vaaditaan lisäksi näyttelytulos.
Itse kilpailussa tuomari rakennuttaa suunnittelemansa radan, mittauttaa sille pituuden ja laskee ihanneajan. Kun rata on valmis, ohjaajat saavat tutustua rataan ilman koiria viisi minuuttia. Rataantutustumisen aikana ohjaajat laativat oman taktiikkansa esteeltä esteelle. Koiraan tai esteisiin ei saa radalla koskea, vaan koira tulee saada etenemään ääntä, käsimerkkejä, vartalon liikkeitä, käsien taputusta tai muita käskyjä käyttäen.
Agilityssa tavoitteena on suorittaa rata mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Virheistä, aikavirhettä lukuunottamatta, saa aina 5 virhepistettä. Niitä ovat esimerkiksi riman pudotus tai kontaktivirhe (koira ei koske kontaktialueita). Kieltovirheen koira saa mm. ohittaessaan esteen, pysähtyessään sen eteen tai mennessään väärältä puolelta pujotteluun. Perussääntö kilpailuissa on, että nopein nolla voittaa!
Agilityuran alussa maltti on valttia! Harjoitella täytyy, mutta kohtuullisesti, ettei koira väsy tai kyllästy. Perustottelevaisuudesta on esteiden opettelemisessa valtavasti hyötyä, joten ainakin seuraavia asioita voi ja kannattaa opetella jo ennen agilityuran alkua kotona: paikallaolo, seuraaminen, luoksetulo, eteen lähettäminen, oikea ja vasen.
Agility on parhaimmillaan “täydellistä” ohjaajan ja koiran yhteistyötä ja varmasti riemukasta katseltavaa kaikille koiraystäville.